Δεν είναι μόνο οικονομικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης, υπάρχει και πλήθος θεσμικών ανεπαρκειών που όχι μόνο εμποδίζουν την ανάπτυξής της αλλά την οδηγούν σε συρρίκνωση. Πρόκειται για ζητήματα άμεσης προτεραιότητας που θα κληθεί η νέα βουλή, όπως αυτή θα προκύψει από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, να αντιμετωπίσει χωρίς το «άλλοθι» της άγνοιας αφού οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι μερίμνησαν να ενημερώσουν προεκλογικά όλα τα κόμματα.

Συγκεκριμένα, μετά από σχετική πρόσκληση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου, συνάντηση των επικεφαλής των κτηνοτροφικών συλλόγων της Κρήτης με τους βουλευτές και τους εκπροσώπους των κομμάτων, όπου τους ανέπτυξαν τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κτηνοτροφία, αλλά και τα αιτήματα του κλάδου τους.Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Νομού Ηρακλείου και μετείχαν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων καθώς και υποψήφιοι βουλευτές από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης. Όπως ήταν εαναμενόμενο, όλοι εξέφρασαν τη συμπαράσταση τους στα αιτήματα των κτηνοτρόφων, τα οποία χαρακτήρισαν δίκαια. Τόνισαν ακόμα ότι ο κλάδος της κτηνοτροφίας αποτελεί σημαντικό τομέα της οικονομίας της Κρήτης και χρειάζεται υποστήριξη και ενθάρρυνση. Μένει βέβαια οι καλές προθέσεις όλων να αποδειχθούν και στην πράξη.Όσων αφορά τα αιτήματα των κτηνοτρόφων, όπως παρουσιάστηκαν από τον πρόεδρο του κτηνοτροφικού συλλόγου Ηρακλείου και τους υπόλοιπους εκπροσώπους, εν συντομία, έχουν ως εξής:

 • Αποζημίωση 15 € ανά αιγοπρόβατο στα πλαίσια του πακέτου των 500 εκατ. € κατ’ εξαίρεση στην Κρήτη και τις νησιωτικές περιοχές της χώρας λόγω ιδιαιτεροτήτων.
 • Άμεση προκαταβολή κτηνοτροφικών επιδοτήσεων.
 • Άτοκη αναστολή όλων των κτηνοτροφικών χρεών (ληγμένων και άληκτων δόσεων) για τρία χρόνια σε όλες τις τράπεζες και αποπληρωμή σε δέκα χρόνια με χαμηλό επιτόκιο με την κάλυψη και εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.
 • Θεσμοθέτηση ανεκτού Τιμοκαταλόγου για το κόστος αδειοδότησης των κτηνοτροφικών μονάδων με έδρα της μονάδας είτε την υπαίθρια μάντρα είτε με την νομιμοποίηση των αυθαίρετων κτηνοτροφικών κτισμάτων. Παράταση του χρόνου νομιμοποίησης για τα αυθαίρετα. Απλοποίηση των διαδικασιών μειώνοντας ταλαιπωρία χρόνο και κόστος. Αντιμετώπιση των αγκυλώσεων που προκύπτουν από τους υπερβολικούς χωροταξικούς και περιβαλλοντικούς όρους για την αιγοπροβατοτροφία της εκτατικής και ημιεσταυλισμένης μορφής η οποία προκαλεί ελάχιστους ρύπους στο περιβάλλον.
 • Όλοι οι ορεινοί όγκοι της Κρήτης και οι χέρσες εκτάσεις συνολικά να υπολογιστούν ως επιλέξιμες εκτάσεις στην ενεργοποίηση των κτηνοτροφικών δικαιωμάτων του 2009.
 • Να μειωθεί το όριο πυκνότητας βόσκησης σε όλες τις επιδοτήσεις προκειμένου να αξιοποιηθούν περισσότερες εκτάσεις σε αυτές.
 • Μεσαίου τύπου σχέδια βελτίωσης κτηνοτροφικής κατεύθυνσης στα 100.000€ με δέσμευση πιστώσεων για την Κρήτη λόγω ελλείψεως άδειων.
 • Χρηματοδότηση του ΣΕΚΝΗ για την κατοχύρωση των παρακάτω ντόπιων παραδοσιακών τυροκομικών προϊόντων (Ξυνόχονδρος- Κεφαλοτύρι- Τυροζούλι- Αθόγαλο- Κεφαλογραβιέρα – Ανθότυρος ξηρός & νωπός – Γαλομυζήθρα και Σφήνα ως ΠΟΠ και Π.Γ.Ε καθώς και του αιγοπρόβειου κρέατος της Κρήτης.
 • Ίδρυση στη Κρήτη, κέντρου γενετικής βελτίωσης, σχολών τυροκομίας, κρέατος και εκδοροσφαγέων.
 • Θεσμικό πλαίσιο για Ομάδες Παραγωγών στη συμβατική κτηνοτροφία.
 • Εξηλεκτρισμός των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων στα πρότυπα της Ιταλίας με μέγιστη συμμετοχή στα 1.000€ – Ενισχυμένα κίνητρα για ανανεώσιμες μορφές ενέργειας σε απομακρυσμένες περιοχές.
 • Δέσμευση πιστώσεων στο μέτρο 1.2.3 για μικρές επενδύσεις στη μεταποίηση του γάλακτος (τυροκομεία οικογενειακής εκμετάλλευσης).
 • Επιστροφή Φ.Π.Α στο 15% επί της αξίας των κτηνοτροφικών προϊόντων.

Δημοσιοποίηση της μελέτης «Ζέρβα» για τη βιωσιμότητα της Κρητικής αιγοπροβατοτροφίας.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Advertisements